Jeg vil dele ideer, inspirasjon og det jeg lærer underveis.

mandag 24. mars 2014

Så frø i avispapir og toalettruller


Det er endelig tid for så-sesong, den tiden du kan få våren inn i hjemmet. Det er gøy å så egne frø, og det er ikke vanskelig.
Slik gjør du det:
  • Fyll hver enkelt potte 2/3 full med blomsterjord eller fuktig veksttorv.
  • Så frøene, to-tre i hver potte. Store frø dekkes med litt jord, små frø bør vanligvis ikke dekkes.
  • Legg litt plastfolie over pottene. Ikke dekk helt, men la det være noen hull til lufting.
  • Plasser pottene med frøene på et lyst og lunt sted, men unngå direkte sollys. Temperaturen bør ligge mellom 18 og 22 grader celsius.
  • Fjern plastfolien når plantene er cirka 2 cm høye
Plantasjen og andre hagesenter selger små potter og drivhus som man sår frø i. Disse er dyre, spesielt om du skal så mange frø om gangen. Her er en billig måte å dyrke frø på. Du kan egentlig bruke alt fra tomme melkekartonger til eggekartonger. Jeg syns det beste er toalettruller og avispapir. Toalettruller er mer en stabil potte, men fordelen med avispapir er at du kan plante disse dirkete i bedet når du skal plante ut. Her er hvordan du gjør det:
Avispapirpotter
Du trenger:

·         Avis
·         Tom hermetikkboks
·         Såjord
·         frø
·         Vanntett brett/plastikkontainer

Skjær opp avlange avisstykker i to deler eller et stort som du bretter. Rull det rundt hermetikkboksen for å få en fin rund form. Brett inn den ene siden. (undersiden)Ta bort hermetikkboksen, og brett inn kantene. Fyll med fuktig  jord. Så 2 frø i hver potte. Sett alle på ett vanntett brett eller en plastikkontainer. Dekk over med plastfolie for drivhuseffekt.
Toalettruller
Du trenger:
·         Toalettruller
·         Såjord
·         frø
·         Vanntett brett/plastikkontainer.
D
u kan velge om du vil brette inn bunnen på toalettrullen eller ikke. Er det planter med lange røtter så er det beste å ikke brette bunnen. Velger du å brette inn bunnen så klipper du bare 4 hakk i den ene enden og bretter disse innmot hverandre. Fyll med fuktig jord og sett på et vanntett brett eller vanlig plastikkntainer. Dekk over med plastfolie for drivhuseffekt. Plastfolien tas bort når det begynner å spire. Ser du antydning til mugg så husk at da vanner du for mye.Ikke glem å merke alle frøene du sår!
Lykke til J

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar