Jeg vil dele ideer, inspirasjon og det jeg lærer underveis.

torsdag 3. april 2014

Sjekkliste før sommeren kommerJeg liker aldri å bruke ordet «småting» når det gjelder hagearbeid, men la oss innse det ... det er et par ting vi må gjøre hver sesong for å holde hagen vår sunne og produktive. 

1. Finn frem verktøy, fordi det er på tide å reparere! Før du blir opptatt av å luke, plante, og høste grønnsaker, sørg for at alt som har blitt satt til side for reparasjoner blir fikset. Reparer eller erstatt!

2. Tid for å kutte. På stauder og noen busker må alle de døde stilkene kuttes bort tidlig på våren. For å tillate dem å vokse med nok lys og luft sirkulasjon.(Dessuten ser det penere ut!).

3. Rydd! Skrubb ut containere for å få dem klar for våren og sommeren, noe verktøy må rengjøres og eventuelt oljes, Fuglehus, dammer og fontener, drivhus, alle trenger en god rengjøring. Hvis dine vår-løker er dekket med en mose og løv, fjern dette slik at de ikke råtner under.

4. Start krigen mot sneglene tidlig om våren. I februar/mars begynner de små sneglene å røre på seg. Se under potter, kar, vedstabler og lignende. Her vil du finne de unge sneglene. Tips: ta dem opp med pølseklype og legg dem i melkekartong med salt i. Etter jakten lukker du melkekartongen og kaster den i søpla.

5. Plant bare rot roser, trær og busker. Dette er en flott tid å få gode avtaler på rotvekster. Få dem i bakken før det blir for varmt. 

6. Hvis du har noen stauder som ble veldig store sist sesong, eller du bare ønsker å skape mer planter, nå er det tiden for å dele disse.

7. Sjekk vanningsbehov. Hvis du har hatt en tørr vinter, må du gi alle plantene dine en god spyl til å hjelpe dem å våkne opp til våren. 

8. Gi næring! I midten/ slutten av våren kan du begynne din gjødsling tidsplan. Plenen din trenger næring og om jorden er litt sur bør du kalke. Gjødsel får også bort mosen i plenen

9. Kompost. Har du ikke egen kompost er våren tiden for å bygge en. DIY finner du her.  Husk å røre i komposten hver måned. Hageavfallet må ha varme og fuktighet for å bli til bra jord.

10. Nå den morsomme delen ... plant noe! Tidlig vårens grønnsaker, stemorsblomster og primroser, og nye stauder er bra å plante om våren. Sørg for etter at sjekklisten er fullført at du belønner deg selv ved å gjøre den ene tingen du har ventet å gjøre hele vinteren ... få hendene jord, og skape en levende plante (eller fem)!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar